Πανδημία και προϋπολογισμός: Μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη «μηχανική» των μέτρων

Πανδημία και προϋπολογισμός: Μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη «μηχανική» των μέτρων

Πανδημία και προϋπολογισμός: Μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη «μηχανική» των μέτρων

Σε πεδίο αντιπαράθεσης για το πώς γίνεται η διαχείριση της πανδημίας αλλά και πώς στήνεται η «οικονομική και κοινωνική μηχανική» της επόμενης μέρας εξελίσσεται ο προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση προτάσσει ότι δίνει επαρκή ποσά, αλλά με λελογισμένο τρόπο (στο φόντο και των αυστηρών μηνυμάτων από τους θεσμούς για «εγκράτεια» λόγω των βεβαρημένων δημόσιων οικονομικών) για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυρών.

Παραπέμπει κυρίως σε μέτρα ελάφρυνσης, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και ειδικό αποθεματικό 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας που προβλέπει ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7,5 δισ., ενώ, μαζί με αυτά που ελήφθησαν φέτος, το συνολικό κόστος της στήριξης εκτοξεύεται στα 31,4 δισ.

Στον αντίποδα η Αντιπολίτευση στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι με ιδεολογικές εμμονές αφήνει ανοχύρωτες δημόσιες δομές και αφήνει στην περιθωριοποίηση τα αδύναμα στρώματα.

«Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει ο πρόεδος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοιού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει στα τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σημειώνει ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, ακόμα όμως και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ.

«Τόσους μήνες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας από άποψη. Ήταν συνειδητή τους επιλογή. Γιατί να το ενισχύσουν άλλωστε με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού ο σχεδιασμός τους για αύριο είναι να το ιδιωτικοποιήσουν;

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δίνουν άνιση μάχη, πολύ πέρα από τα ανθρώπινα όρια για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο την πανδημία αλλά και τις παρωχημένες πολιτικές της κυβέρνησης που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Εκεί οφείλεται η εγκληματική της αδράνεια» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Αυτό εξηγεί άλλωστε και την ολιγωρία της τόσο καιρό να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Καθώς και την επιλογή, ακόμη και την καθυστερημένη επίταξη να την δρομολογήσει σε δυο μικρές κλινικές και όχι στο Διαβαλκανικό ή σε άλλες μεγάλες κλινικές. Γιατί εκεί τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά».

«Ο κ. Τσίπρας έχει ταυτιστεί με τα ψέμματα, τα Fake News και την επιπολαιότητα», απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε πως τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταματούν τον Απρίλιο.

Επίσης η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι η καταστροφική διαχείριση της κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, στις επιλογές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μηδενικές δαπάνες για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μακροχρόνια άνεργους, τους αγρότες, τους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης πως ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε εξοπλιστικά, καθώς και ότι οι πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δισ. περισσότερα σε φόρους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε από τη μεριά του πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει ότι θα έρθει διψήφια ύφεση, αν δεν παρθούν έγκαιρα τα μέτρα.

Για πλήρη ιδεολογικοπολιτική σύγχυση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Θα υπάρξει φυσικά και συνέχεια στη Βουλή με αποκορύφωμα την 15η Δεκεμβρίου, όταν και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Γιώργος Αλεξάκης
 • πανδημία
 • ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 • μέτρα
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Κυβέρνηση
 • ΝΔ
 • ΣΥΡΙΖΑ
 • αντιπολίτευση  Δείτε το άρθρο: Πανδημία και προϋπολογισμός: Μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη «μηχανική» των μέτρων

  Σχετικά Άρθρα